Kan man bli immun mot hvitløkånde?

Hvorfor kan man ikke lukte at folk har spist hvitløk hvis man også selv har gjort det?

1. september 2009

Hvitløk har en av de mest gjennomtrengende og kraftige luktene som finnes. Det trengs bare 0,0000004 milligram hvitløk til én liter luft for å merke duften. Når man selv spiser hvitløk, blir nervecellene i nesen og hjernen bedøvet, slik at man etter en stund verken kan lukte sin egen eller andres hvitløkånde. Det skyldes et slags sansebombardement: Nervecellene blir mindre følsomme på grunn av den kontinuerlige duftpåvirkningen, og det fører til at hvitløkspiseren ikke lenger legger merke til hvitløklukten hos seg selv eller hos andre. Med andre ord skrur nervecellene av signalene hvis det er snakk om en vedvarende påvirkning. Det er et fenomen som er kjent fra mange sammenhenger. Vi merker for eksempel ikke at vi har på sko før vi eventuelt får en stein i den. Men steinen får nervecellene til å våkne fordi det plutselig er snakk om et nytt inntrykk.Har man et høyt inntak av hvitløk, vil man ikke selv merke sin egen hvitløkånde, men det betyr ikke at man ikke lukter hvitløk, for andre kan så absolutt være i stand til å skjønne hva man har puttet i gapet. Luktplagen avtar altså ikke hvis man spiser mye hvitløk – man blir bare selv immun mot lukten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: