Hvorfor spiser noen med pinner?

Hvor stammer skikken med å spise med pinner fra, og er det virkelig praktisk?

1. september 2009

Spisepinnene var kjent i Shang-dynastiet (1600–1050 f.Kr.) i de østlige og nordøstlige delene av Kina, men er sannsynligvis enda eldre. Utbredelsen henger blant annet sammen med at befolkningen i Kina vokste så sterkt at det var blitt mangel på treverk, fordi mange skoger var blitt felt. Det gjaldt derfor å finne matlagingsmetoder og kjøkkenredskaper som utnyttet hver eneste dyrebare brenselskalori. I så måte var woken ideell, for i en wok er alt skåret i små biter som kan stekes raskt – og de små bitene egner seg perfekt til å bli spist med pinner. Samtidig passer de til et grunnleggende prinsipp i det kinesiske kjøkkenet, der noen ganske få kjøkken- og spiseredskaper blir brukt til nesten alt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: