tosproget baby TOP

Tospråklige babyer ER smartere: Økt hjernekraft avdekket

Babyer som vokser opp i tospråklige familier, bruker flere områder av hjernen enn babyer med bare ett språk – og det kan gjøre dem bedre til å lære nye ting og løse problemer videre i livet.

29. april 2016 av Mikkel Skovbo

En norsk far og en utenlandsk mor – eller omvendt – er ikke den verste starten for en ny baby. Hvis de to snakker hvert sitt språk.

En tospråklig oppvekst styrker nemlig den delen av hjernen som står for planlegging, innlæring og problemløsing, viser en ny studie fra University of Washington.

De positive effektene av tospråklighet er belyst tidligere, men det er nytt at det kan måles på barn som ikke er mer enn 11 måneder gamle – altså babyer som ikke kan snakke ennå.

Pannelappen gløder på en tospråklig

Forskerne påviste at det er en økt aktivitet i den ytterste delen av pannelappene – i den prefrontale og orbitofrontale cortex – hos babyer som vokser opp med to språk, sammenlignet med de som bare har ett.

Disse to hjernesentrene er forbundet med hjernens utførende funksjoner og styrer blant annet beslutninger, innlæring, problemløsing og fokusering.

Den ekstra mentale utfordringen som ligger i å skulle bearbeide to språk i stedet for ett, får barn til å åpne opp for de viktige hjernesentrene tidligere, mener forskerne.

VIDEO: Her kan du få en mer detaljert forklaring på forsøket:

Studien ble foretatt ved å hjerneskanne babyer oppvokst med henholdsvis ett eller to språk, mens de hørte på engelske og spanske språklyder.

Hjerneskanner avdekker språkferdigheter

Mens tospråklighet fostrer en velfungerende hjerne, så er en stor amygdala, få gamma-hjernebølger og en dårlig sans for toner tegn på latente språkproblemer: Det kan du lese mer om i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: