remote controlled thoughts

Forsker styrer kollega med tankene

Sensasjonelt forsøk formidler signaler fra hjerne til hjerne.

27. november 2013
#IQ

Fjernstyrte kollegaen

For første gang noensinne har forskere overført tanker fra en person til en annen. Det banebrytende eksperimentet fant sted ved University of Washington, USA, der professor Rajesh Rao ”påvirket” kollegaen Andrea Stocco slik at han trykket på en bestemt tast.

Lue med elektroder

Rao satt behagelig i en stol med en tankesender i form av en lue smekkfull av elektroder på hodet. Luen var tilkoblet en EEG-maskin som målte hjernens elektriske aktivitet. I et annet rom satt Andrea Stocco, også med luen full av elektroder. Den hadde forbindelse til Raos lue og var innstilt på å stimulere det området i hjernen som kontrollerer håndbevegelser.

Spilte dataspill

Rao spilte et dataspill, og idet han skulle fyre av en kanon, tenkte han bare på å trykke på tasten med høyre pekefinger. Via EEG og datamaskin ble denne informasjonen sendt til Stocco som uten å vite det brukte den samme tasten med høyre pekefinger og fyrte av våpenet.

Fjernstyrt til nødlanding

De to forskerne planlegger nå et forsøk med å overføre mer kompleks informasjon fra en hjerne til en annen. I fremtiden vil teknologien f.eks. kunne gjøre det mulig å fjernstyre en flypassasjer til å lande et fly i en nødssituasjon hvis piloten var blitt syk eller matforgiftet.

Hvordan føltes det å bli fjernstyrt?

"Det gikk en stund før jeg skjønte at forsøket hadde lykkes. Dataskjermen var plassert bak ryggen på meg, så jeg hadde ingen peiling på om fingeren beveget seg på grunn av impulsene eller om det var en muskeltrekning."

Andrea Stocco, University of Washington

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: