Lego blocks

Opererte blinde skal lære å se

Forsøk viser at synssansen ikke kan kjenne forskjell på former selv om følesansen kan.

7. november 2011

Om man som blind aldri har sett et eple, men bare følt formen av det med fingrene, ville man klart å kjenne det igjen hvis man plutselig kunne se og så eplet foran seg?

Spørsmålet har fascinert filosofene i flere hundre år, men nå viser et forsøk som indiske og amerikanske forskere har utført med åtte unge indere at svaret er nei: Man må først lære å forstå sammenhengen mellom sette og følte former.

Testpersonene i alderen 8–16 år var født blinde med lidelser som grå stær og matt hornhinne og kunne bare så vidt merke forskjell på lys og mørke. I en operasjon der enten linsen eller hornhinnen ble skiftet ut, fikk de evnen til å se, og under to døgn senere deltok de i forsøket.

Synet følger ikke fingrene

Der måtte de først med bind for øynene undersøke en slags legokloss med fingrenes følesans. Så ble bindet fjernet, og oppgaven gikk nå ut på med øynene å skille den første klossen fra en annen kloss med avvikende form eller flere knaster på toppen.

Det klarte ingen av testpersonene. De gjettet bokstavelig talt i blinde selv som de fint kunne se. Da forsøket derimot ble gjentatt med to av dem noen dager senere, og de hadde vennet seg til å kunne se, svarte den ene riktig i 92 prosent av testene og den andre i 81 prosent.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: