Optisk bedrag
© Aaron Fulkerson, Flickr

Synet bedrar: Kan du få mandlene til å ligge stille?

Ved første øyekast ser det ut som mandlene på bildet er i bevegelse. Ved andre øyekast også. Men faktisk ligger de helt stille. Dine flakkende øyne spiller hjernen et puss og får mandlene til å danse.

28. februar 2018 av Babak Arvanaghi og Gorm Palmgren

Kast et blikk på mandlene, som ligger i et spesielt mønster. Kan du få dem til å ligge stille? Ikke?

Bildet ser mest ut som en animasjon, men det er faktisk et stillestående bilde. Bevegelsen skyldes at øynene dine spiller deg et puss.

Øynene dine flakker hele tiden for å se så mye som mulig og for å følge alle bevegelser som forekommer i synsfeltet.

Effekten på mandlene skyldes at de brune flekkene er omgitt av en svart skygge på den ene siden og en hvit skygge på den andre. 

Kontraster forvirrer hjernen

Blikket vårt tiltrekkes automatisk av kontraster, og siden de finnes overalt i bildet, får øynene det så travelt med å flytte seg rundt at hjernen feiltolker bevegelsen og tror det er bildet som beveger seg.

Det er altså ikke mandlene som beveger seg, men det flakkende blikket ditt og den forvirrede hjernen din som får det til å se slik ut.

Du kan imidlertid overvinne det optiske bedraget. Fokuser på én av mandlene. Hvis du holder blikket rolig, vil de andre mandlene slutte å bevege seg.

Test din IQ her:

Illustrert Vitenskap står trolig bak nettets mest nøyaktige og vitenskapelig holdbare IQ-test - utviklet på bakgrunn av den universelt anerkjente WAIS-III testen (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det næreste du kan komme en nøyaktig måling av IQ-en.

>> TA GRATIS IQ-TEST HER!

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: