hjernestrøm TOP

Strøm til hjernen gjør deg kreativ

En dose elektrisk strøm til hjernens kreativitetssenter gjør deg mer kreativ i din om gang med ord, viser en amerikansk studie.

13. oktober 2016 av Mikkel Skovbo

Et skudd strøm i hjernen før søndagens kryssord er kanskje ikke så dumt som det kanskje kan høres ut.

Amerikanske forskere fra Georgetown University har oppdaget av elektrisk stimulering av pannelappen gjør oss flinkere til å skape kreative forbindelser mellom ord, og til å få assosiasjoner gjennom ord.

Studien bryter med den tradisjonelle forskningen som betrakter kreativitet som et statisk trekk,” sier psykologiprofessor Adam Green.

Strømhjerner best i ordlek

Forskerne brukte såkalt Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS). Veldig små doser strøm ble påført kreativitetssenteret – den frontopolare cortex – til halvparten av de 30 forsøkspersonene.

Den andre halvparten av forsøkspersonene ble ikke strømstimulert.

Under testen, som varte i 20 minutter, ble personene bedt om å kombinere lignende navneord og finne beslektede utsagnsord til en liste på 120 navn.

I begge tilfellene klarte de strømstimulerte forsøkspersonene seg best.

Trenger DIN hjerne strøm? Ta vår IQ-test her

Strøm kan hjelpe hjerneskadede

Strømforskningen er fortsatt i en veldig tidlig fase, men forskerne håper metoden på sikt kan hjelpe hjerneskadede med å uttrykke seg bedre.

”Ved å styrke det kreative resonnementet kan de kanskje bli flinkere til å uttrykke sine tanker med alternative ord eller fakter,” sier hjerneforsker Peter Turkeltaub.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: