Fuld og træt

Søvnmangel virker som alkohol

Vi sover altfor lite, og det har konsekvenser. Søvnmangel minner på mange måter om det å være full.

10. mai 2016 av Babak Arvanaghi

Uten søvn kan det være vanskelig å få dagen til å henge sammen. Og det er det en god grunn til – funksjonsmessig presterer kroppen din like dårlig som hvis du er full.

Det trenger ikke engang være mangel på store mengder søvn over lang tid. Et par dager med en nattesøvn på seks timer er nok til å redusere arbeidsevnen din.

Søvnløshet hemmer hjernen

Grunnen til at søvnløshet gjør oss like ineffektive som fulle mennesker, ligger i hjernen. Søvnmangel hemmer en del av hjernens kognitive prosesser.

Det fører blant annet til dårligere hukommelse, mangel på oppmerksomhet, konsentrasjonsvansker, irrasjonelle handlingsmønstre og kraftig nedsatt evne til å løse problemer.

Og det ser ut til at en stor del av oss fungerer omtrent som småalkoholikere i hverdagen. I en ny stor studie fra University of Michigan har forskere funnet ut at 25 prosent av oss sover mindre enn vi burde.

Kvinner sover mer enn menn

Særlig menn er lite flinke til å få nok søvn, viser studien. Kvinner – spesielt kvinner mellom 30 og 60 år – er mye flinkere til å planlegge søvnen sin. De går tidligere til sengs og står senere opp enn sine mannlige motstykker.

I tillegg viste studien at søvnmangel er selvforsterkende. Vi innbiller oss at det går helt fint, selv om vi er trøtte. Vi tror vi venner oss til mangelen på søvn, men det er en illusjon – kroppen fungerer mindre effektivt.

Studien er basert på tusenvis av mennesker i ulike land, som via en app registrerte søvndata om seg selv.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: