SøvngængerNO

Hvorfor er det noen som går i søvne?

Søvngjengeri er den sære tilstanden hvor folk kan finne på å ommøblere, kle på seg og lage mat – mens de sover. Hva skyldes det?

15. oktober 2015

Søvngjengere kan utføre kompliserte handlinger

Omkring fem prosent av befolkningen har opplevd å gå i søvne som barn, men hos de fleste opphører de nattlige turene helt av seg selv når de blir voksne.

En typisk søvngjenger setter seg opp i sengen midt under den dype, drømmeløse søvnen. Mens de ennå sover og er ubevisste, kan de gå rundt i flere minutter og snakke.

Noen ganger kan søvngjengere utføre kompliserte handlinger som å ommøblere stuen, kle på seg og lage mat, og i 2005 var det en britisk jente som til og med krabbet ut på en kran.

Oftest ender det med at søvngjengeren legger seg igjen og sover videre. Når de våkner neste morgen, kan de vanligvis ikke huske noen ting av episoden.

Søvnunderskudd, forsinket utvikling og angst

Hos voksne opptrer fenomenet særlig i perioder med søvnunderskudd. En av de beste måtene å kurere søvngjengeri på er derfor å sove godt og mye. Noen forskere har knyttet søvngjengeri hos barn til en forsinket utvikling av sentralnervesystemet, mens det vanligvis hos voksne helst er blitt forbundet med psykiatriske lidelser som schizofreni og angst.

Andre undersøkelser igjen tyder dessuten uten på at migreneplagede personer oftere går i søvne enn andre. Men det er altså snakk om individuelle undersøkelser som ikke gir noe totalbilde, så i realiteten kan ikke forskerne egentlig forklare hva som er årsakene til at man går i søvne.

Det er ikke farlig å gå i søvne

Selv om søvngjengere noen ganger har falt ned trapper eller ut av vinduer, er det ifølge søvnforskerne normalt og helt ufarlig å gå i søvne.

Tilstanden trenger ikke behandles hvis utfluktene om natten ellers foregår på betryggende måte.

Underholdende og lærerik lesning for hele familien

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: