selfie ellen

Selfier gjør deg dummere

Aprilsnarr! Denne historien var det skjære oppspinn. Selfiefenomenet kan kanskje gjøre noen litt selvopptatte, men det er ennå ingenting som tyder på at hyppige selvportrett påvirker hjernen eller intelligensen.

27. mars 2014 av Rasmus Palludan

Kan overdreven fokus på ens ytre få konsekvenser for ens indre kvalitet? Ny hjerneforskning viser at for mange såkalte selfier - portretter av en selv med andre, tatt med smarttelefon - kan redusere hjerneaktiviteten.

Påvirker hjernen

Mange har opplevd å holde telefonen opp foran ansiktet og glo konsentrert inn i kameralinsen mens armen veiver vilt som en helikopterrotor for å finne den beste vinkelen for et selvportrett.

Men hver gang vi tar en selfie, påvirkes hjernen. Det er den overraskende konklusjonen som kinesiske forskere bak verdens til nå største nevropsykologiske undersøkelse av det ferske kulturfenomenet er kommet frem til.

Bak undersøkelsen står professor Wei Qín, forskningsleder ved Hong Kong Universitys nevropsykologiske avdeling, og resultatene offentliggøres i neste måned i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Neuroscience.

The selfie syndrome

Som et ledd i undersøkelsen tok 1023 personer i alderen 18 til 25 år del i et forsøk der hjerneaktiviteten ble målt ved hjelp av elektroder festet til hodebunnen. Testpersonene ble deretter bedt om å ta "de best mulige selfiene" mens elektrodenes signaler ble festet til en graf over hjerneaktiviteten.

Effekten av ett selvportrett var knapt målbar, men forskerne fastslo at hvis testpersonene tok fra 20 til 30 selfier uten pause, skjedde det et lite utslag i hjerneaktiviteten som var målbart i ett til tre minutter etterpå. Forskergruppen kalte fenomenet for "the selfie syndrome" - selfiesyndromet.

"Etter en lengre serie med selvportretter kunne vi konstatere at hjernen ble døsig. Den reagerte dårligere på stimuli fra omverdenen og fikk svekket evne til å løse komplekse oppgaver. Det fascinerende er at selv om selfieportretter ikke er noen intellektuelt utfordrende oppgave, retter folk store mengder hjernekraft mot aktiviteten, og dette skaper målbare spenninger i hjernen. Det er om å gjøre å få tatt det absolutt perfekte bildet," forklarer Wei Qín.

"Når all oppmerksomhet i en høykonsentrert og intensiv periode blir rettet mot selvportretter, trenger hjernen tid til omstilling når fokuset igjen blir vendt mot omgivelsene."

Dårligere resultater i intelligenstester

Forsøkspersonene ble deretter bedt om å ta en rekke korte intelligenstester med fem minutters varighet. Prøvene målte sosial, romlig og matematisk intelligens. I snitt gikk det 12 prosent dårligere for dem som tok selfier før testene enn for medlemmene av kontrollgruppen, som ikke hadde tatt selfier.

Resultatene var spesielt tydelige i prøvene som målte romlig intelligens.

"Det var en overraskelse for oss at hele 18 prosent var markant dårligere til å sanse omverdenen i minuttene etter at de hadde tatt selfier" forteller Wei Qín om undersøkelsen som ikke viste noen kjønnsmessige forskjeller.

Forskergruppen vil de neste månedene foreta flere hjerneskanninger for å finne ut om selfier kan tenkes å ha konsekvenser av lengre varighet. Derfor vil ennå ikke Wei Qín advare mot å ta telefonbilder av seg selv - han fastslår bare at forskere for første gang har identifisert nevropsykologiske konsekvenser av det populære kultfenomenet.

"Hver dag river millioner av mennesker telefonen opp av lommen og tar et selvportrett. Vi håper at undersøkelsen vil få selfieaktivitetens superbrukere til å tenke seg om en gang til," avslutter Wei Qín.

Hva mener du?

Tror du at selfier kan gi skader? Har du selv erfaringer? Del dem med oss på Facebook-siden vår.

Besøk Illustrert Vitenskap på Facebook

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: