schizofreni

Rot i hjernen kan føre til schizofreni

Nye avanserte skannere avslører at en feil i nettverkene som gir hjernen bevissthet, er skyld i schizofreni.

17. desember 2014 av Karen Grubbe og Gorm Palmgren

Mennesker som lider av schizofreni, har vrangforestillinger. Nå har et lag kinesiske forskere funnet ut at schizofrenes bevissthetsnettverk har en feil slik at pasientene ikke kan skille mellom hallusinasjoner og virkelighet.

Bevisstheten arbeider i 5 nettverk

I de senere årene har nye avanserte hjerneskannere gjort det mulig for forskere å følge en tankes vei i hjernen. Skanningene har avslørt at hjernen arbeider i fem nettverk.

To små nettverk overvåker synet og hørselen konstant, mens det større viktighetsnettverket holder øye med sanseinntrykkene og vurderer om de krever en aktiv handling.

Skjer det, aktiveres det store sentraleksekutivnettverket som sender beskjed til alle relevante hjernesentre om å utføre handlingen. Mesteparten av tiden er hjernen imidlertid opptatt av løse strøtanker og dagdrømmer i det såkalte introspeksjonsnettverket.

Normalt arbeider introspeksjonsnettverket og sentraleksekutivnettverket mot hverandre, slik at det ene kjører på fullt trykk, mens det andre ligger stille. På den måten skifter hjernen enkelt fra en ufokusert, indre verden til en konsentrert ytre verden.

Feil i nettverk i hjernen skaper schizofreni

Nå har et forskerlag med hjerneforskeren Wenbin Guo i spissen imidlertid vist at slik fungerer ikke nettverkene hos mennesker som lider av schizofreni.

Forskerne undersøkte bevissthetsnettverkene hos schizofrene med en ny, avansert form for skanning. Hjerneskanningene avslørte at schizofrene hadde en uvanlig høy aktivitet i introspeksjonsnettverkets bakerste område og en uvanlig lav aktivitet i det forreste området.

Forskere mener at feilen i introspeksjonsnettverket gjør det vanskelig for de med schizofreni å skille mellom sin egen indre, refleksive verden og den ytre, handlingskrevende verdenen. Og det kan være bakgrunnen for deres vrangforestillinger og hallusinasjoner.

Fakta: Hva er schizofreni?

Schizofreni er en psykisk sykdom som viser seg som endringer i en persons tanker og atferd. En person med schizofreni kan i perioder være ute av stand til å skille mellom virkelighet og egne forestillinger. Sykdommen starter typisk i 15–30-årsalderen, og menn blir rammet noe hyppigere enn kvinner. Årsaker til schizofreni er mer eller mindre ukjent, men alt tyder på en blanding av arv og miljø. Les fakta om sykdommen

Les mer om hjernen og bevissthet

Les mer om bevissthet i artikkelen "Nå kan forskerne se en tanke".

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: