Dean Wong

Proteinfeil ødelegger hjernen

2. mars 2011 av Gorm Palmgren

Symptomene på alzheimer er lesjoner i hjernen, kalt plakk og tangles (fiberknuter). Plakk er klumper av proteinet beta-amyloid som gjør at nervecellene ikke lenger virker riktig, og tangles er knuter av tauproteiner som får nervenes skjelett til å kollapse. Mens sistnevnte prosess foregår skjult i nervecellenes indre, dannes det skjebnesvangre plakket på cellenes overflate. Det gjør dem tilgjengelige for det nye stoffet florbetapir F 18.

Når stoffet injiseres i blodbanen, føres det raskt opp til hjernen der det straks setter seg fast på plakket hos alzheimerpasienten. Til gjengjeld binder det seg stort sett ikke til de friske delene av hjernen. Florbetapir F 18 inneholder den radioaktive isotopen 18F, som avgir stråling som kan ses av PET-skanneren.

En av forskerne bak florbetapir F 18, Dean Wong ved Johns Hopkins Medical Institution i Baltimore, USA, sto sommeren 2010 bak offentliggjøringen av de første resultatene etter at stoffet ble utprøvd til å diagnostisere alzheimer.

Elleve pasienter som allerede hadde fått diagnosen alzheimer i middels alvorlig grad, og 15 friske kontrollpersoner, fikk en injeksjon med florbetapir F 18 og ble deretter lagt i PET-skanneren. Hos alzheimerpasientene begynte stoffet i løpet av få minutter å samle seg i panne- og tinninglappene, som er kjent for å bli angrepet av plakk i forbindelse med alzheimer. Helt generelt bandt hjernen hos pasientene mer florbetapir F 18 enn hos hos de friske kontrollpersonene.

Stort klinisk forsøk

Mye tyder altså på at florbetapir F 18 er et godt verktøy til å diagnostisere alzheimer så tidlig som mulig. Men for å kunne stole 100 prosent på diagnosen har legemiddelfirmaet Avid Radiopharmaceuticals alliert seg med forskere og satt i gang et stort klinisk forsøk, der rundt 150 døende pasienter og kontrollpersoner ble skannet i en PET-skanner etter injeksjon med det nye stoffet.

Ideen var å sammenligne skanner-resultatene med laboratorieanalyser av pasientenes hjerne etter deres død. De første delresultatene slapp ut alt sommeren 2010. De viste nesten full overensstemmelse mellom skannerresultatene og laboratorieanalysene. Hvis resten av det kliniske forsøket gir like lovende resultater, kan det få store konsekvenser.

En PET-skanning i kombinasjon med florbetapir F 18 vil da kunne gi en både sikrere og tidligere alzheimerdiagnose enn tilfellet er i dag – og legene kan dermed begynne en effektiv symptombehandling på et mye tidligere tidspunkt.

Kan behandlingen begynne tidligere, kan pasienter med alzheimer kanskje få større glede av de nåværende behandlingsmetodene. Det er i dag medisiner som blant annet hjelper mot problemer med hukommelsen, søvnforstyrrelser og endret atferd, som sinne og forvirring. Den nye skannermetoden kan kanskje også bidra til å utvikle nye medisiner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: