overvægt hjerne topbillede

Overvekt kan gjøre hjernen 10 år eldre

Forskere fra University of Cambridge har funnet tegn på at overvekt kan spille en avgjørende rolle for hvor raskt hjernen eldes.

12. august 2016 av Nanna Vium

Overvekt er koblet til en lang rekke følgesykdommer, som for eksempel kreft og diabetes. Og nå viser en ny studie at overvekt også kan ha innflytelse på hvor raskt hjernen vår eldes.

En rekke forskere fra University of Cambridge i England har ved hjelp av hjerneskanninger funnet ut at hjernen ser omkring ti år eldre ut hos middelaldrende overvektige personer sammenlignet med hos jevnaldrende med normal vekt.

Det vil si at hjernen til en 50 år gammel overvektig person ligner hjernen til en 60-åring med normal vekt.

Krymper naturlig med alderen

Forskerne har undersøkt i alt 527 personer i alderen 20 til 87 år og funnet at middelaldrende, overvektige personer har mindre av den såkalte hvite substansen i hjernen. Det gjelder personer i alderen 45-60 år med overvekt målt i BMI.

Den hvite substansen i hjernen krymper naturlig med alderen. Dette vevet hjelper til med å sende signaler fra en celle til en annen i hjernen.

Ingen kognitiv svekkelse

Hvorfor det er mindre av den hvite substansen i denne gruppen, og hvorfor overvekt i det hele tatt ser ut til å ha en sammenheng med aldringen av hjernen, vet ikke forskerne.

Men den gode nyheten er at de fortsatt ikke har funnet tegn på kognitiv svekkelse i gruppen av overvektige, på tross av at hjernen ser ut som den er ti år eldre.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: