Hand wash

Obsessive-compulsive disorder - OCD

Nervøsiteten går i selvsving.

30. november 2010 av Gorm Palmgren

OCD (obsessive-compulsive disorder) ble tidligere kalt tvangsnevrose og er en lidelse som omfatter tvangshandlinger eller -tanker som kan vise seg på mange forskjellige måter.

Ofte – men ikke alltid – følger tvangshandlingene et nøye fastlagt mønster, som å tenne og slukke lyset et bestemt antall ganger når man går inn eller ut av et rom, eller å gå på en helt bestemt måte for eksempel for å unngå å tråkke på mellomrommet mellom fortaushellene.

En person med OCD vil føle en voldsom uro eller angst hvis han blir hindret i å utføre sine ritualer, og lidelsen har ofte stor negativ innflytelse på livskvaliteten og kan være direkte invalidiserende.

Belønningen for det riktige valget svikter

Hos OCD-pasienter er enkelte deler av hjernen litt mindre i størrelse enn normalt: et område i pannelappen kalt orbitofrontal cortex (OFC) og anterior cingulate cortex (ACC). Dessuten er det mindre trafikk i forbindelsene mellom dem og halekjernen i det limbiske system.

Både OFC og ACC er viktige når man skal ta beslutninger. Når dette kretsløpet er i ubalanse, oppstår det en nervøsitet for å treffe gale valg. Derfor utfører man en handling igjen og igjen i håp om å bli belønnet og dermed beroliget, men belønningen uteblir.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: