Menn har bedre stedsans

Menn har bedre stedsans enn kvinner

Så skulle den GPS-saken være klar – ny norsk studie slår fast at menn har en overlegen stedsans og er derfor helt enkelt langt flinkere til å finne veien enn kvinner er.

2. desember 2015 av Jakob Priess

Det er dårlig nytt for alle bedrevitere i baksetet, syrlig svigermødre og kartavhengige kjærester med "du får rett og jeg får fred"-fnys og himlende øyne. Det er bare å si farvel til den indre GPS-en, for vitenskapen har talt: Menn har bedre stedsans enn kvinner.

Menn er sågar mye flinkere til å finne veien enn kvinner – faktisk omkring 50 % flinkere – viser en norsk studie foretatt av lege og hjerneforsker Carl Pintzka.

Som en del av sin doktoravhandling om forskjellen i måten hjernen til menn og kvinner fungerer på, eksperimenterte han med kjønnenes evne til å finne veien i et 3D-miljø. Og resultatene var sjokkerende.

Menn kommer fortere frem enn kvinner

"At det skulle være så store forskjeller, hadde vi ganske enkelt ikke forestilt oss," sier Pintzka om forsøksresultatene, som slår fast at menn er flinkere til å navigere etter verdenshjørnene og har en overordnet bedre forståelse av retning enn kvinner har.

Det gjør menn i stand til å ta snarveier og raskt komme rett til målet. "Mennene kommer ganske enkelt fortere frem til destinasjonen," slår Pintzka fast.

I Pintzkas eksperiment fikk 18 menn og 18 kvinner en time til å gjøre seg kjent i en virtuell labyrint. Deretter ble de lagt i en MR-skanner, utstyrt med 3D-briller og en kontrollspak og bedt om å finne frem til spesifikke steder i labyrinten.

Startpunktet for hver navigasjonsoppgave kunne variere, men labyrinten forble hele tiden den samme, og det var særlig de skiftende utgangspunktene som tok luven fra jentene.

Strekene viser hvordan mennene (røde streker) og kvinnene (blå streker) navigerte i labyrinten.

Menn og kvinner har forskjellig stedsans

"Kvinner og menn benytter vidt forskjellige strategier for å finnen veien. Der menn stoler på sin generelle retningssans, er kvinner mer avhengige av landemerker, og en kvinne vil typisk navigere etter ting hun har sett på veien," sier den norske forskeren.

Han gir som eksempel at kvinner legger opp ruten omtrent slik: "forbi frisøren, over gaten, til venstre ved den gamle kiosken og så rett frem helt til like etter det store, gule huset på venstre hånd, der Trines ekle ekskjæreste bodde engang".

I Pintzkas eksperiment fant mennene 50 % fortere frem til målet i oppgavene, og derfor rakk de også flere oppgaver innenfor den angitte tiden. Samtidig viste bildene tatt i skanneren at selv om både mennene og kvinnene brukte store deler av hjernen til å navigere, så hadde menn adskillig høyere aktivitet i hippocampus (romforståelse), mens kvinnene primært trakk på de frontale områdene (bl.a. korttidshukommelsen).

Menn finner frem – kvinner finner ting

"I oldtiden var menn jegere, og kvinner var samlere. Derfor har hjernene utviklet seg forskjellig, sier Carl Pintzka og utdyper: "Kort sagt kan man si at kvinnene lettere finner ting i et hus, mens mennene lettere finner huset."

Det er også derfor at menn – selv om de riktignok er flinkere til å finne frem til fetter Frederiks øde småbruk eller hjem fra bilferien – er helt ute av stand til å finne sko, sokker, bilnøkler, boksershorts eller vottene til ungene selv om de nærmest står og glor rett på dem.

Her har kvinnenes hjerne for lengst manøvrert seg gjennom det indre kartet og vet nøyaktig hvor alt ligger. Ikke minst fordi det garantert ligger på akkurat samme sted som sist de var nødt til å finne det til den fortapte mannen ...

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: