blyant lugter

Luktesansen vekker barndommen til live

Lukten av trespon og grafitt fra barndommens blyantspissing var ganske karakteristisk. Når luktesansen registrerer lukten av nyspissede blyanter senere i voksenlivet, vekker det klare erindringer fra skoletiden fordi lukter går direkte til hjernen.

6. april 2016 av Gorm Palmgren

Du merker lukten av sigar, og på et brøkdels sekund er du tilbake i dine besteforeldres dagligstue, med røyktåker fra farfars sigar.

Lukter gir oss nemlig følelsen av å være til stede midt i situasjonen, slik at vi ikke bare tenker på minnene våre, men faktisk gjenopplever dem.

FAKTA: Luktesansen går rett til hjernen

? Slik virker luktesansen:Luktreseptorene våre er koblet direkte til hjernen via et vedheng på undersiden av hjernen, luktekolben.? Derfor er luktesansen forbundet med minner: En stor del av nervesignalene fra luktesansen går i ubearbeidet form til hjerneområdet hippocampus, som håndterer hukommelse. Derfor vekker lukten av for eksempel tobakk sterkere følelser enn ordet tobakk.

Her er en rekke eksempler på stoffer som luktesansen og hjernen ofte gjenkaller minner ut fra:

? Penger trigger luktesansen

«Penger lukter ikke», sies det. Men mynter har en helt spesiell metallisk lukt. Det skyldes stoffet 1-okten-3-on, som egentlig er en kroppslukt, men som har reagert med metallet i myntene.

? Gamle bøker lukter av nedbrutt papir

Den særpregede luften i et antikvariat oppstår når cellulosen og ligninet i papiret med tiden brytes ned til søtlige duftmolekyler som vanillin, toluen og benzaldehyd.

? Luktesansen husker gamle fjernsyn

Flatskjermens forgjenger, TV-er med billedrør, brukte høyspenning. Det gjorde at en del av oksygenet i luften ble til ozon.

? Skopuss er tilsatt stank-overdøver

Skopuss består av kjemikalier med en ubehagelig lukt, som ikke kan tildekkes av velduftende parfymer. I stedet tilsettes nitrobenzen, som ikke lukter så veldig godt selv, men som tross alt overdøver stanken.

Luktesansen beskytter også mot innavl

Du kan takke luktesansen for at den bringer de gamle minnene dine til live – den gjør det også mulig å velge ut partnere som det er fornuftig å få barn med. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: