løgn skanner Pinnochio

Skannere avslører løgnen din

Med avanserte hjerneskanninger kan forskerne nå skille løgn fra sannhet. Hjernen bruker nemlig ekstra energi i bestemte områder når vi slår en plate.

17. februar 2016 av Anne Lykke

Takket være nye skanningmetoder har forskere i dag muligheten til å avsløre løgnen der den blir til: i hjernen.

Noen av metodene har allerede tatt spranget fra laboratoriet til det kommersielle markedet.

I USA tilbyr firmaet No Lie MRI f.eks. å avsløre løgn med hjerneskanninger – såkalt fMRI-skanninger. Kundene er oftest de anklagede, for eksempel ektefeller som vil bevise sin uskyld i utroskapssaker.

En løgn kan ses i hjernen

fMRI-skanninger måler oksygentilførselen i hjernen og dermed hvor hjerneaktiviteten er størst. Skanningene har vist at deler av hjernen er ekstra aktive når vi lyver, f.eks. pannelappen.

Pannelappen – den forreste delen av hjernen – er involvert i blant annet problemløsning og planlegging. Generelt er det de delene av hjernen som arbeider med språk, analyse og logikk som jobber overtid når vi serverer en løgn. Og det kan faktisk ses fysisk i hjernen.

Manglende hjernebølge avslører løgn

Et annet amerikansk firma tilbyr å måle hjernebølger med elektroder – en metode kalt EEG og som er bortimot 100 % sikker.

EEG-løgntester foregår via en hette med elektroder på testpersonens hode. Elektrodene er koblet til en datamaskin og måler elektrisk aktivitet fra nervecellene under kraniet.

Metoden bygger på at hjernen utsender en karakteristisk hjernebølge kalt P300 hvis personen har et ekte minne fra en situasjon. Hvis ikke, uteblir P300-hjernebølgen, og forskerne har indirekte oppdaget en løgn.

EEG er ikke en tradisjonell løgndetektor, men snarere en hukommelseskontrollør. I en kriminalsak kan testen for eksempel avgjøre om personen har kjennskap til detaljer fra gjerningsstedet eller mordvåpenet – eller om personen lyver.

Gjenskapte bilder kan avkrefte en løgn

En annen metode kalt brain-decoding har også vakt stor interesse. Her forsøker forskere å gjenskape synsinntrykk fra hjernen.

Bildet nedenfor viser en rekonstruert video som er laget ut fra en persons hjernebølger:

Metoden benytter seg av at hjernen danner bestemte aktivitetsmønstre når vi ser på bilder av forskjellige ting. En datamaskin som er utstyrt med et kjempebibliotek over bilder og den tilsvarende hjerneaktiviteten, gjenkjenner personens hjerneaktivitet og oversetter den tilbake til de bildene som hjernen ser.

På sikt kan teknologien føre til at politiet vil kunne se gjerningsstedet og situasjonen gjennom offerets tanker.

Slik avslører forskerne en løgn

Vil du vite mer om både den gamle løgndetektoren og de nye metodene for avsløring av løgn? Så les den store artikkelen vår:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: