Memory of spatial shapes and letters

Vi husker bokstaver og figurer helt forskjellig

Romlige figurer huskes bakerst i hjernen, mens bokstaver huskes i panne- og tinninglappen.

6. juli 2010 av Gorm Palmgren

Korttidshukommelsen legger beslag på svært ulike områder av hjernen, alt etter hva vi husker. Det viser en undersøkelse som Patrick Khader ved Philipps Universität Marburg, Tyskland, har foretatt. I forsøket, som er fra 2007, ble forsøkspersonene vist enten en romlig figur eller en kort bokstavrekke på en dataskjerm i ett sekund, og etter en pause på fem sekunder ble de vist enten det samme bildet eller en variant av det.

Oppgaven besto i at forsøksdeltagerne i løpet av to sekunder måtte avgjøre om bildene var identiske eller ikke. Mens oppgaven gikk sin gang, ble deltagerne underlagt en såkalt EEG-skanning som raskt registrerer elektrisk nerveaktivitet og derfor er egnet til å følge med i prosessene når de finner sted. EEG-målinger foregår ved hjelp av elektroder som er montert i en form for badehette som forsøksdeltagerne har på seg når de sitter foran skjermen.

Når forsøkspersonene skulle prøve å huske de romlige figurene, brukte de særlig bakhodelappen bakerst i hjernen. Helt annerledes var det imidlertid når de husket bokstaver. Da var det nemlig pannelappen og tinninglappen på venstre side av hjernen som var aktive.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: