memory 4 years

Minner: Er det sant at du ikke husker noe fra før du er 4 år?

Jeg har hørt at hjernen ikke makter å lagre minner før man er fire år. Stemmer det?

23. september 2013

De fleste voksne personer har bare få minner fra tiden før de fylte ti år, og de aller færreste er i stand til å huske noe fra sine fire første leveår.

Hjernen er ikke klar til minner

De første to årene er ikke de sentrale hukommelseslagrene i hjernen, hippocampus og amygdala, ferdig utviklet og kan derfor ikke lagre minner. Hukommelsens neste hinder består i at hjernens pannelapp først i fireårsalderen er så moden at den kan tillegge minnene noen betydning. Folks minner fra denne første tiden består ofte av løsrevne stillbilder som ikke kan knyttes til noen bestemt begivenhet.

Også i barndommen er hukommelsen en flyktig ting. Barn på to år husker bare noen uker tilbake i tid, deretter går minnene tapt for alltid. De første skoleårene husker barn mye fra tidligere, men minnene viskes ut igjen og er ikke tilgjengelige i voksenlivet. Først i tiårsalderen er hukommelsen blitt så stabil at minneverdige begivenheter blir tatt vare på og huskes resten av livet.

Kinesere lagrer minner senere

Fokus på fellesskap fremfor individet gir få barndomsminner.

Kinesiske barn husker bare halvparten av det tidligste de opplevde i forhold til barn i Vesten. Det viste en undersøkelse fra 2009 av 358 barn fra Canada og Kina. Forskeren bak undersøkelsen mener at dette skyldes kultur­forskjellene. Kina fokuserer på fellesskap fremfor det individuelle, og personlige opplevelser går derfor lettere i glemmeboken.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: