Alzheimers top

Blodprøve avslører Alzheimers

En gruppe forskere nettopp hatt stor suksess med en blodprøve som kan oppdage Alzheimers sykdom lenge før de første symptomene viser seg.

16. juni 2016 av Nanna Vium

Mer enn 46,8 millioner mennesker verden over lever med demens, og en av de vanligste årsakene er hjernesykdommen Alzheimers, som fortsatt ikke kan helbredes.

Men nå har en gruppe forskere fra Rowan University i New Jersey kommet et lite skritt nærmere målet om å gjøre noe med denne forferdelige sykdommen.

Rekord i presisjon

De har nettopp gjennomført en studie av en ny type blodprøve som kan oppdage Alzheimers sykdom mange år før de første symptomene viser seg hos pasienten.

Blodprøven er laget for å oppdage et meget tidlig stadium av Alzheimers sykdom, som kalles «mild cognitive impairment» (MCI) ved hjelp av såkalte autoantistoffer og skille det fra andre tilfeller av mental svekkelse – for eksempel skader etter vaskulære problemer, kronisk depresjon eller alkoholproblemer.

Og det kan blodprøven, ifølge forskergruppen, gjøre med 100 prosent presisjon. Noe som er rekord.

Viser seg ti år før

Forskerne mener at de Alzheimers-relaterte endringene begynner i hjernen allerede ti år før de første, avslørende symptomene viser seg.

En tidlig diagnose vil i dag ikke kunne hindre at Alzheimers sykdom utvikler seg hos den enkelte pasienten.

Men som forskergruppen formulerer det: Det kan gi en enkelte pasient mulighet til å delta i forsøk med ulike behandlingsformer før hjernen får så store skader at det blir umulig å reparere dem.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: