Henry Molaisons brain

Abnorm hjerne hjelper forskerne

En mann fikk som 27-åring ødelagt evnen til å lagre minner. Det har gjort ham interessant for forskerne.

2. juli 2010 av Gorm Palmgren

Forskerne har lært mye om hvordan hukommelsen virker ved å studere pasienten HM, Henry Gustav Molaison. 27 år gammel ble han behandlet for epilepsi gjennom et kirurgisk inngrep i hjernens såkalte mediale tinninglapp, som blant annet rommer området hippocampus.

HM ble kvitt epilepsien, og verken personlighet eller IQ var forandret, men evnen til å lagre nye erindringer var totalt ødelagt.

Alt for første gang

Den episodiske hukommelsen var helt borte, og han kunne ikke huske noe av det han hadde foretatt seg etter operasjonen. Hver gang han drakk en kopp kaffe eller gikk en tur i skogen, var det som om han gjorde det for aller første gang etter operasjonen. Hvis han snakket med en person, så bort og deretter kikket på personen igjen, hadde han ingen erindring om å ha sett personen før.

Alle mennesker han ikke kjente forut for operasjonen, var derfor totalt fremmede hver gang de møttes. Operasjonen hadde også skadet HMs evne til å huske fakta, men han kunne fortsatt tilegne seg ny kunnskap, om han enn følte at det gikk tungt. Til gjengjeld var den prosedurale hukommelsen helt i orden, og han kunne fortsatt lære seg å gjøre nye ting. Han kunne godt lære å sjonglere med baller, men hver gang han gjorde det, ville han trodd han gjorde det for første gang.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: