nb_u41 Nobelhjerne

Hjernens GPS sender nobelpris til Norge

Denne uken har en rekke forskere fått det ultimate klappet på skulderen. I kategorien medisin ble nobelprisen gitt til en britisk-norsk trio, som har funnet menneskets stedsansen.

9. oktober 2014 av Carsten Nymann

I 1971 fremla briten John O’Keefe funnet av noen unike celler i hjernen på en forsøksrotte, der det viste seg at rottens aktivitet var avhengig av hvor den befant seg.

O’Keefe mente at disse såkalte ”stedcellene” dannet et kart i hjernen, som hjalp dyret med å orientere seg.

De færreste hjerneforskere var enige, og rapporten ble i det store og det hele ignorert. Denne uken mottok O’Keefe sammen med to yngre kolleger nobelprisen i medisin.

Nordmenn videreutviklet teorien

Forskerne May-Britt Moser og Edvard Moser ved NTNU kom i 2005 over et annet område i hjernen der cellene fungerer mer eller mindre som et sjøkart med lengde- og breddegrader.

Ved å kombinere disse nyfunne cellene – av forskerne kalt “grid”-celler – med O’Keefe’s oppdagelser 34 år tidligere, har forskerne identifisert en slags indre GPS som hjelper oss med å plassere oss selv i verden.

Hjelp til alzheimerpasienter

Cellene støtter imidlertid også vår autobiografiske hukommelse, som blant annet holder fast på episoder vi har opplevd i livet.

Håpet er derfor at forskernes arbeid kan lede til en bedre forståelse for hva som foregår i hjernen på pasienter som lider av sykdommer som alzheimer og demens.

Priser for LED-pærer og mikroskoper

Nobelprisen i kjemi gikk til Eric Betzig, Stefan W. Hell og William E. Moerner for oppfinnelsen av en metode til ekstremt høyoppløselig mikropskopi, noe som gjør det mulig å studere celler på molekylærnivå.

Nobelprisen i fysikk gikk til nok en trio bestående av Isamu Akasaki, Hiroshi Amano og Shuri Nakamura. De tre har utviklet effektive blå lysdioder – i dagligtale kalt LED.

Prisene deles ut formelt under en seremoni i Stockholm i Sverige 10. desember.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: