Einstein-tavle

Fem grunner til at høyrehendte er best

Hånden gjør klok, fryktløs og skaper rikdom. Det sier vitenskapen.

9. mars 2016 av Babak Arvanaghi

1. De er mindre redde

Når høyrehendte blir utsatt for frykt, reagerer de mindre på det enn venstrehendte gjør. Det viser en britisk undersøkelse fra 2011.

Testpersonene ble satt til å se et åtte minutter langt klipp fra filmen "Ondskapens Øyne" og ble deretter bedt om å gjenfortelle hva de hadde sett. Under gjenfortellingen viste de venstrehendte klart flere tegn på posttraumatisk stress enn de høyrehendte, som var roligere.

2. Den mentale helsen er bedre

Omkring 10 prosent av befolkningen er venstrehendte, men blant personer med schizofreni og andre psykotiske lidelser er det tallet helt oppe i 40 prosent. Det viser en undersøkelse fra Yale University.

Det er allikevel ikke hold i myten om at venstrehendte oftere lider av depresjoner og manisk depressiv lidelse.

3. Søvnen er bedre

Høyrehendte sover roligere enn venstrehendte, viser en undersøkelse fra University of Toledo.

Høyrehendte har mindre risiko for å lide av PLMD – en lidelse som gir periodiske beinbevegelser under søvn. Undersøkelsen antyder at bortimot 94 prosent av venstrehendte sliter med lidelsen.

4. De er flinkere til å lære

Ordforråd, lesing, skriving, sosial utvikling, grovmotorikk og finmotorikk. Det er alle parametere der høyrehendte barn under 11 år klarer seg best, ifølge en australsk undersøkelse.

Venstrehendte barn er dårligere fordi de i mindre grad enn høyrehendte har en dominerende hjernehalvdel – en egenskap som gir innlæring bedre vilkår. Men verst er det for de barna som bruker begge hendene.

5. Pengene velter inn

Høyrehendte menn tjener mest, mens det ser verst ut for venstrehendte kvinner. Forskjellen er i gjennomsnitt omkring 24 000 kroner i året, viser en undersøkelse fra Harvard.

Venstrehendte dropper også oftere ut av videregående utdannelser enn høyrehendte. Ifølge undersøkelsen kan det ha noe å gjøre med den kognitive tilstanden i hjernen, som er mer stabil hos høyrehendte.

Er du venstrehendt og ikke særlig fornøyd med å lese om hvor flinke høyrehendte er? Så frykt ikke. Les i stedet her: 5 grunner til at venstrehendte er best.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: