© Shutterstock

Drukkenskap tapper hjernen for blod

At fyll gjør folk ustø på bena, er ingen nyhet. Det er til gjengjeld den forklaringen på fenomenet som forskerne nå har funnet. Problemet med å stå oppreist skyldes nemlig ikke bare at alkohol påvirker balanseevnen. Forskerne har oppdaget at alkohol også hemmer kroppens naturlige sammentrekking av blodkarene. Det er denne mekanismen som normalt sørger for at ikke alt blodet i kroppen strømmer ned i føttene når vi reiser oss opp. Når en full person reiser seg fra barkrakken, er blodkarene imidlertid så lammet av alkohol at blodet kan strømme uhindret fra hjernen.

1. september 2009

At fyll gjør folk ustø på bena, er ingen nyhet. Det er til gjengjeld den forklaringen på fenomenet som forskerne nå har funnet. Problemet med å stå oppreist skyldes nemlig ikke bare at alkohol påvirker balanseevnen. 

Forskerne har oppdaget at alkohol også hemmer kroppens naturlige sammentrekking av blodkarene. Det er denne mekanismen som normalt sørger for at ikke alt blodet i kroppen strømmer ned i føttene når vi reiser oss opp. 

Når en full person reiser seg fra barkrakken, er blodkarene imidlertid så lammet av alkohol at blodet kan strømme uhindret fra hjernen. Resultatet er det velkjente – den fulle havner under bordet. Fenomenet kan også oppleves i edru tilstand. Når vi reiser oss brått, rekker ikke blodkarene å trekke seg sammen, slik at vi blir svimle og til og med kan besvime.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: