kærestesorg

Derfor gjør kjærlighetssorg så vondt

Smerten i hjertet når kjæresten går fra deg, er blitt satt inn i en formel: Kjærlighetssorg minner om en narkomans abstinenser.

2. mars 2016 av Babak Arvanaghi

Narkomane som ikke får fikset sitt, opplever skjelvinger, kvalme og oppkast. Og faktisk er smerten de føler, ikke langt fra den smerten som kan følge i kjølvannet av et brutt parforhold.

Kjærlighetssorg som "Cold turkey"

Ifølge hjerneforsker Dean Burnett skyldes smerten fra et forlist parforhold at kroppen og hjernen går inn i en avvenningstilstand – på samme måte som avhengige narkomane går Cold turkey, skriver ScienceDump.

Når vi er i et (lykkelig) parforhold, blir vi konstant utsatt for positive og givende følelser som utløser et hav av gledeshormoner som oksytocin og dopamin.

En spesiell del av hjernens tinninglapp, amygdala, som gjør oss engstelige, er også mindre aktiv når vi føler samhørighet med partneren.

Kort sagt elsker kroppen å være forelsket og elsket.

Kjærlighetssorg kan dempes

Når forelskelsen og de kjærlige rammene plutselig forsvinner, står kroppen igjen med alvorlige abstinenser etter de hormonene som tidligere gjorde oss så lykkelige.

Abstinensene kan dempes i kortere tid med for eksempel sjokolade, alkohol og engangsligg, som også kan utløse dopamin og oksytocin.

Men på sikt er det ingen enkel løsning ut av smertehelvetet. I de fleste tilfeller avtar abstinensene etter hvert, og ellers kaster den hjerteknuste seg over et nytt narkotikum – et nytt parforhold.

Tenåringer kan ofte oppleve sorgen som voldsommere enn andre. Det skyldes at hjernen deres er under ombygging.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: