Top nærdød teaser

3 utrolige nær døden-opplevelser: Her er forklaringen

Et blendende lys og en mørk tunnel. Tidligere har forskerne vært skeptiske til nær døden-opplevelser. Men ny forskning avslører at hjernen i livets siste sekunder eksploderer i signalstoffer som kan forklare de livaktige bildene.

22. juni 2016 av Gorm Palmgren og Rikke Jeppesen

1. Blendende lys og tunneler er oksygenutslag

Hos pasienter som har hatt en nær døden-opplevelse, er det særlig to scenarier som går igjen – en lang tunnel og et blendende lys.

Studier viser at 31 prosent av de som har en nær døden-opplevelse, opplever at de beveger seg gjennom en tunnel, mens 23 prosent ser et kraftig lys.

Forskere har nå fysiske forklaringer på begge scenarier.

Når hjertet går i stå, ryker oksygenforsyningen til hele kroppen. I øyets følsomme netthinne betyr oksygenmangelen at nerveender går i svart utenfra og inn. Dermed oppstår en form for tunnelsyn hos pasienten.

Hvis hjertet kommer i gang igjen, kan oksygenet som plutselig kommer tilbake kickstarte nervesignaler som i hjernen oppfattes som kraftige lysglimt. >

2. Ut-av-kroppen-opplevelser skyldes forvirret hjernesenter

En av de mest surrealistiske beskrivelsene fra folk som for eksempel har overlevd en hjertestans, er fornemmelsen av at sjelen forlater kroppen. Pasienter forteller om nær døden-opplevelser hvor de føler de ble trukket ut av kroppen og henger som tilskuere i luften.

Dette fenomenet forklarte legen Olaf Banke da han i 2002 behandlet en epilepsi-pasient med elektroder som med ganske svak strøm påvirker hjernens nervesignaler.

Når han satte elektrodene på et bestemt område bakerst i hjernen, opplevde pasienten at kroppen sank dypere ned i sykehussengen.

Når legen økte strømstyrken, opplevde pasienten at hun ble lettere og svevet opp under taket mens hun så ned på sin egen kropp.

Området er det såkalte angular gyrus, som er en del av hjernens isselapp og sørger for at vi er bevisst på vår fysiske plassering i et rom. Hvis dette lille området kommer ut av balanse – for eksempel fordi nervesignalene forstyrres av elektroder eller for mye av bestemte signalstoffer – oppstår det en slags kortslutning som kan utløse en ut-av-kroppen-opplevelse.

3. Hallusinasjoner oppstår når hjernen slår på drømmeknappen

Drømmeaktige hallusinasjoner er noe mange pasientene forteller om etter en hjertestans. Nesten en tredjedel forteller om å ha møtt avdøde venner og slektninger når de befant seg på grensen mellom liv og død, mens 29 prosent opplever et himmelsk landskap, og 13 ser livet passere revy.

Kevin Nelson, som er professor i nevrologi ved University of Kentucky i USA, mener at slike nær døden-opplevelser oppstår når hjernen blander sammen to bevissthetstilstander.

Den ene er den vanlige bevisstheten vår, mens den andre normalt bare opptrer mens vi drømmer, under den såkalte REM-søvnen.

Under REM-søvnen er vi bevisste, og derfor husker vi detaljene i drømmen når vi våkner. Men drømmen er en underlig bevissthetstilstand hvor hjernen blander sammen gamle minner, tanker og fantasier.

Kevin Nelson mener hjernen i et livstruende øyeblikk kan bringes så langt ut av balanse at den aktiverer feil bevissthetstilstand, og at pasienter derfor opplever et drømmeaktig forløp.

Hjernen dreper hjertet med signalstoffer

I hjernens dødskamp sender den også sterke signaler til hjertet. Du kan lese om hvordan hjernen orkestrerer en behagelig nær døden-opplevelse i denne artikkelen:

Vi guider deg rundt i forskernes fantastiske verden

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: