13 ting du ikke visste om mareritt

Du kjenner den onde marerittånden; den er bra for helsen, men den kan også bli kronisk. Mareritt er ikke bare farlige drømmer – de skjuler mye mer.

18. november 2015 av Babak Arvanaghi

1. Skapt for deg

Marerittene dine er skapt nettopp for å gjøre deg redd. Derfor kan marerittene være helt vanlige drømmer for en annen person. Av samme grunn virker det også litt merkelig når folk forteller om marerittene sine.

2. Du kjenner alle

De personene som er med i marerittene dine, er alle personer du har sett før. Det kan være personer du har gått forbi på gaten eller har sett på tv, men aldri komplett fremmede.

3. Hold deg unna mas og stress

De skikkelig fæle drømmene er forbundet med dårlig søvn. Derfor gjør du best i å stresse ned og kutte ut de store fyllekulene hvis du vil unngå mareritt. Dropp også snacksen før du legger deg. Den kan faktisk også gi deg mareritt fordi den setter i gang forbrenningen og forstyrrer søvnen.

4. Når øynene beveger seg hurtig

Marerittene oppstår under REM-søvnen – den delen av søvnmønsteret vårt hvor vi drømmer. Vi opplever i gjennomsnitt REM-søvn fire til fem ganger hver natt.

5. Blinde får dem også

Du behøver ikke nødvendigvis å kunne se hvordan den uhyggelig personen i drømmene dine ser ut. Det er nok å kunne lukte vedkommende, eller høre hvordan han eller hun snakker. Blinde får også mareritt, men de spiller på andre sanser enn den visuelle.

6. Forfølgelse og forvirring

Flere undersøkelser har prøvd å belyse hva vi oftest har mareritt om. Men de er endt med forskjellige svar. Men noen mareritt går igjen i de fleste undersøkelsene: Dem hvor vi blir forfulgt, hvor vi faller, og hvor vi mister en nær person. Mareritt der vi opptrer nakne offentlig, er også relativt vanlig.

7. Drømmen henger i

Mareritt kjennetegnes ved at vi våkner av dem. Når vi våkner midt i en drøm, henger den bedre i, og derfor kan det også være vanskelig å legge marerittet fra seg.

8. De vil deg godt

Fysisk sett er mareritt bra for deg. Hjernen styrer blodomløpet mot lemmene dine i stedet for mot seg selv, og det styrker kroppens restitusjon. Stresshormoner, immunsystemet og blodtrykket har alle godt av de fæle drømmene. Så sov trygt igjennom marerittene – de vil deg godt.

9. Kunst er skapt av dem

Mareritt har vært en stor inspirasjonskilde for mange kreative personer gjennom tidene. Blant annet er grøsserforfatteren Stephen King sterkt inspirerert av sine egne farlige drømmer. Det samme var maleren Salvador Dalí (bildet).

10. De kan bli kroniske

Hvis du har voldsomme mareritt ofte, kan det føre til en søvnlidelse. Lidelsen, som på engelsk hetter "Nightmare disorder", holder "ofrene" våkne fordi de er redde for å sovne og få mareritt.

11. Noen elsker dem

Ikke alle mareritt er forbundet med negative følelser. Søvnforskere har til og med opplevd personer som blir irritert når de våkner midt i et mareritt. De synes de er spennende – nærmest som om de var med i en actionfilm.

12. Alle slags følelser

Frykt er ikke den dominerende følelsen. Undersøkelser viser at personer med mareritt oftest har opplevd forvirring, skyld og vemmelse før de våkner, badet i svette.

13. De endrer adferden din

En drøm om et fly som styrter eller et tog som blir bombet, får oss i stor grad til å forandre reiseplaner og til og med avlyse planlagte turer. Det viser en undersøkelse foretatt ved Carnegie Mellon University.

Vi guider deg rundt i forskernes fantastiske verden

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: