stoneage diet

Steinalderkost: Spis som et steinaldermenneske – hvis du tør

Vi bør leve som i steinalderen, ifølge en populær trend. Men tro om de fleste i virkeligheten kunne tenke seg å leve som våre forfedre?

28. august 2013 av Erik Wied

Steinalderkost er sunt, og alle burde trene på samme måte som i steinalderen. Slik lyder en populær helsefilosofi. Men ifølge vitenskapen er det på langt nær hele livsførselen til steinaldermennesket som er nyttig for oss.

Og hvis vi virkelig skulle leve som våre huleboerforfedre, har det noen konsekvenser som de færreste ville like. Livsstilen er for eksempel testet i praksis av nordmannen Helge Ingstad, som bodde et år med inuitter i Alaska rett etter annen verdenskrig. Inuittenes livsstil vurderes til å ligge svært nær den til jeger-sankerne i istidens Europa.

Steinalderkost ville ikke gjort deg lykkelig ved grillen

Helge Ingstad fant ut at eskimoene overlevde vinterhalvåret utelukkende på reinsdyrkjøtt. Men de spiste ikke de saftige røde grillbiffene som får våre tenner til å løpe i vann. Det rene, magre kjøttet ble tørket til hundefôr og nødrasjoner. Delikatessene var derimot alt det andre – mulen, hjernen, nyrene, margen, magesekken og tynntarmen med innhold! Inuittene spiste til og med larver fra bremser i skinnet på reinsdyrene med stor nytelse.

"Ekte" steinalderutvalg vil nok derfor ikke vekke særlig lykke ved en paleogrillfest i dag. Men for våre forfedres overlevelse har det vært avgjørende, for det er i disse delene alle kaloriene finnes.

Steinaldermenneskets huskelapp

Og det er ikke bare spisevanene vi burde endre, hvis vi virkelig skulle leve som steinaldermennesker. En ekte steinalderlivsstil innebærer for eksempel også at du måtte:

  • sove i en hytte eller hule på en madrass av blader eller pels.
  • gå barfot eller med enkle skinnsko om vinteren.
  • la helt være å drikke alkohol.
  • gå i seng med Solen.
  • oppholde deg utendørs det meste av dagen.
  • gå og bevege deg mye.
  • flytte ofte.
  • kjenne alle lokale planter og bruken av dem.

Les mer

Les mer om steinalderlivet i Illustrert Vitenskap nummer 14.

Hent artikkelen ved å klikke på nedlastingsknappen nedenfor.

For å få tilgang til artikkelen må du være registrert bruker på nettsiden. Det er gratis å opprette en profil, og det tar bare et øyeblikk.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: