Stearinlys

Er stearinlys farlig for helsen?

Stearinlys er ufarlige og kan til og med styrke hjertet når de brenner med rolig flamme. Men trekk får lyset til å sende ut kreftfremkallende sotpartikler.

6. november 2014 av Anne Lykke

Rolige stearinlys styrker hjertet

Et lys er ofte produsert av parafin som er en kjemisk forbindelse utelukkende bestående av karbon og hydrogen. Når lyset brenner, reagerer hydrokarbonene med oksygenet i luften og blir til vann og karbondioksid. Og selvsagt varme og koselig stemning.

Stearinlys som brenner med rolig flamme, er altså på ingen måte noen trussel mot folkehelsen. En ny svensk undersøkelse tyder faktisk på at rolige stearinlys kan virke styrkende på hjertet. Stearin og parafin avgir nemlig damp av natrium- og kaliumsalter som kan tas opp i blodet. Dampen stammer fra urenheter i lyset og fra flammehemmerne i veken.

Stearinlys i trekk er skadelige

Står derimot lyset i trekk slik at flammen blafrer, dannes det helsefarlige sotpartikler. Partiklene er så små at de kan trenge gjennom lungene og inn i kroppen, der de blant annet kan være utløsende faktor for kreft. Soten ser ut som røyk og oppstår fordi forbrenningen ikke har vært komplett.

2 råd om stearinlys

Et par enkle forholdsregler gir deg levende lys uten helsefare:

Kjøp lys av ekte stearin Ekte stearin og bivoks sender ut færre skadelige partikler enn parafin.

Unngå å sette lyset i trekk Trekk får lyset til å sote. En rolig flamme gir renest forbrenning.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: