Soleksem

Soleksem kan gi livsvarig allergi

Solen kan gi utslett over hele kroppen. Og har du først fått soleksem, kan du regne med at hudlidelsen kommer tilbake sommer etter sommer

27. mai 2015 av Lea Holtze

Hva er soleksem?

Du blotter den vinterbleke kroppen og nyter den fløyelsvarme solen. Resultat: Du blir pyntet med utslett, blemmer og plagsom kløe! Og det skjemmende utseendet varer i dager eller uker.

Det er ikke bare solstikk, solforbrenning og heteslag man skal passe seg for når sommersolen viser sine første stråler og risikoen for hudkreft, delirium og forbrenninger får alarmklokkerne til å ringe.

10–20 prosent av befolkningen plages også av soleksem – eller polymorft lysutslett. Særlig bleke skandinaver bør være forsiktige, fordi de danner ikke det mørke hudfargestoffet melanin raskt nok til å beskytte seg mot strålene.

Det gjelder i særlig grad unge kvinner, og det kan skyldes at det høye østrogennivået deres påvirker sollysets innvirkning på immunforsvaret.

Soleksem kommer tilbake

Har man først fått soleksem, kan man regne med at hudlidelsen kommer tilbake sommer etter sommer – for noen gjennom hele livet.

Forskerne vet ikke nøyaktig hva det er som skjer i huden når den reagerer allergisk på sollyset. Men man tror at de ultrafiolette strålene fra solen får visse proteiner i huden til å endre utseende, slik at kroppen plutselig oppfatter dem som fremmede.

Derfor aktiverer kroppen immunforsvaret, og det oppstår en betennelsesreaksjon i huden, en allergisk senreaksjon.

Behandling av soleksem

Det er særlig langbølget ultrafiolett lys (UVA) som utløser soleksem, men også de korte bølgelengdene (UVB) kan være syndebukk, og det skal langt mindre til enn ved solforbrenning.

Symptomene kan lettes med binyrebarkhormon. Og ellers er det ikke annet å gjøre enn å holde seg inne.

Har man først fått soleksem, bør man bruke solkrem med høy solfaktor. Og det er nødvendig å herde huden gradvis hver sommer.

Det kan man få hjelp til hos en hudlege hvis man er spesielt lysfølsom. Legen kan også undersøke om det er UVA- eller UVB-stråler man reagerer på. Når man vet det, er det lettere å vite hvordan man skal beskytte seg.

Sommerens farer på Instagram

Soleksem, huggorm, brennmaneter og veps som stikker. Sommeren er herlig, men også full av farer.

  • Hva er en farlig sommer for deg? Ta et bilde og legg det på Instagram med tag-en #summerdanger.

Vi samler alle bildene her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: