Hvorfor kan man ikke drikke saltvann?

På film ser vi ofte skipbrudne som er nær ved å dø av tørst. Er det så farlig å drikke sjøvann?

1. september 2009

”Vann, vann overalt, men ikke en dråpe å drikke,” lyder et kjent engelsk sjømannssitat. Det er faktisk en usedvanlig dårlig idé å drikke saltvann, for det kan føre til den visse død. Sjøvann inneholder nemlig cirka 3,5 prosent eller 35 000 ppm (parts per million) oppløst salt, og det er mye mer enn den menneskelige organismen tåler å få i seg. Drikkevann kan høyst inneholde 500 ppm salt. Større saltinnhold kan rett og slett dehydrere kroppen, det vil si tørke den inn. En skipbrudden person som på forhånd lider av væskemangel, kan dø av dehydrering etter bare et par glass saltvann. Saltet påvirker nemlig trykket i blodstrømmen, og cellene begynner å skille ut vann for å regulere balansen i kroppsvæskene. Når vannet kommer ut i blodstrømmen, oppstår det to alvorlige problemer. Enten stiger blodtrykket til et dødelig nivå, eller så mister cellene så mye vann at de går til grunne på grunn av inntørking.

Underholdende og lærerik lesning for hele familien

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: