Er det mindre usunt å røyke vannpipe?

På en ferie i Egypt så jeg mange som røykte vannpipe. Er det fordi vannet filtrerer bort skadelige stoffer eller fordi det smaker bedre?

1. september 2009

Vannpipen ble oppfunnet i India for omkring 300 år siden og bredte seg derfra til Midtøsten. I mange år har skikken vært i tilbakegang, men de siste årene har interessen blomstret voldsomt opp igjen, ikke minst i Egypt. Og mens vannpiper tidligere var en skikk som var forbeholdt menn, er det nå mange kafeer som er fulle av unge, høyt utdannede kvinner som prater, drikker og røyker vannpipe. Forklaringen er imidlertid mer av sosial enn av helsemessig karakter. Det er normalt flere som deler en vannpipe, og det varer ofte en halv time eller mer å røyke en pipestopp, og det tar vanligvis 10–15 minutter å gjøre vannpipen klar. Dermed blir det massevis av tid til overs til å snakke, drikke te og spille brettspill. Forbrenningen av tobakken blir holdt i gang med trekull, og røyken suges ned gjennom kolben med vann slik at den blir avkjølt. Det betyr at den oppleves som kjølig og myk. Ofte er tobakken også tilsatt forskjellige smaksstoffer. Helsemyndighetene i Midtøsten er alt annet enn begeistret for den nye moten. Selv om det skjer en viss filtrering av røyken når den bobler gjennom vannet, som etter hvert blir helt brunt, er det bare en mindre del av de skadelige stoffene som blir absorbert i vannet. I tillegg til tobakkens vanlige skadevirkninger kan vannpipene faktisk også spre tuberkulose og andre smittsomme sykdommer når flere røyker av det samme munnstykket.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: