Monkey head

Aper på mager kost blir sunnere og lever lenger

Forsøk viser at aper på kalorifattig diett får sjeldnere kreft, hjerte-karsykdommer og diabetes og dermed lever lenger

7. desember 2009

Vi kjenner til det fra forsøk med gjær, slanger og mus, og nå også aper: En organisme lever lenger med et kalorifattig kosthold.

Amerikanske forskere ved University of Wisconsin-Madison fulgte 76 rhesusaper og sjekket kostholdet i 20 år av deres voksne liv – de blir rundt 27 år i fangenskap. Halvparten av apene gikk på en normal diett, mens den andre halvparten fikk 30 prosent færre kalorier.

Forskjellen på de to gruppene etter 20 år var enorm. Mest sensasjonelt var det at 37 prosent av apene i normaldiettgruppen alt var døde da forsøket ble avsluttet, mens bare 13 prosent manglet blant apene med den kalorifattige maten.

Den sunne gruppen hadde også 50 prosent færre tilfeller av kreft og hjerte-karsykdommer, og den hadde ikke ett tilfelle av diabetes mot normaldiettgruppens fem tilfeller pluss elleve som hadde forstadiet til sykdommen. Også i hjernen på apene var det store forskjeller.

Apene på kalorifattig kost bevarte mer hjernemasse i de delene av hjernen som har med motorikk, problemløsing og såkalt arbeidshukommelse å gjøre.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: