Rødhårede er genetisk overlegne

Rødhårede menn og kvinner er hissige, sensitive og tåler ikke smerte. Myter det finnes mange av, men forskningen viser at “rødhåret” gen gir helt unike egenskaper.

14. september 2017 av Carsten Nymann

Julianne Moore, Emma Stone, Mick Hucknall, David Caruso og Gillian Anderson bør alle sende takkekort til et lite gen kalt MC1R.

Genet bærer nemlig ansvaret for de røde lokkene, som har vært medvirkende til (om enn ikke eneansvarlige for) at skuespillerne farer gjennom scener og lerret.

Men MC1R påvirker muligens også annet enn bare hårpraktens kulør, fastslår en rekke undersøkelser som har sett på rødhåredes særpreg.

Rødhårede tåler sterk mat

Rødhårede har ord på seg for å tåle mindre smerte enn andre mennesker og at de (kanskje av samme grunn) trenger mer anestesi for å bli bedøvet.

Men undersøkelser foretatt ved Aalborg Universitet i Danmark viste allerede i 2012 at rødhårede bare reagerer kraftigere på noen typer smerte, f.eks. tannpine eller ekstrem kulde.

>> Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00

Når det gjelder stikk, press og den brennende følelsen av ekstremt sterk mat, viser de rødhårede seg til gjengjeld å være mer motstandsdyktige enn andre mennesker.

Samme sak gjelder legemidler. Der de rødhårede ganske klart er vanskeligere å bedøve, reagerer de bedre enn gjennomsnittet på visse typer medisin.

Kan rødhårede være mer intelligente?

Ifølge de danske forskerne later MC1R til å være involvert i sentrale funksjoner i hjernen, sammen med undergruppene MC2R, MC3R og MC4R.

Kanskje kan genet også kobles til intelligens. En britisk-amerikansk undersøkelse kommer frem til at rødhårede har fire ganger større sannsynlighet for å bli administrerende direktører enn andre innenfor samme demografi.

TEST din egen IQ her:

Illustrert Vitenskap står trolig bak nettets mest nøyaktige og vitenskapelig validerte IQ-test - utviklet på bakgrunn av den universelt anerkjente WAIS-III testen (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det nærmeste du kan komme en nøyaktig måling av IQ-en din.

>> IQ-TEST: Test IQ-en i Illustrert Vitenskaps store IQ-test

IQ-TEST EMBED

Rødhårede utgjør to prosent

Rødt hår er globalt sett en sjeldenhet. Forskerne anslår at maks. to prosent av verdens befolkning har røde lokker:

Underholdende og lærerik lesning for hele familien

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: