Huntington chorea

Vil DU vite om en uhelbredelig sykdom truer fremtiden?

DILEMMA 1: Er du klar til å få kartlagt genomet og få hele sannheten om helsen din i fremtiden? Også visshet om forferdelige sykdommer som med sikkerhet vil ramme deg uten å kunne behandles?

16. desember 2011

Er du klar til å få kartlagt genomet og få hele sannheten om helsen din i fremtiden? Også visshet om forferdelige sykdommer som med sikkerhet vil ramme deg uten å kunne behandles?

Har du tenkt over at du kan risikere å finne ut noe om deg selv som du heller ville ha vært uten? Kanskje er du disponert for å få en alvorlig, uhelbredelig sykdom, eller du oppdager at du har tendenser til f.eks. depresjon eller avhengighet – informasjon som kan være vanskelig å godta.

Du kan få informasjon om genomet ditt som er vanskelig å legge fra seg, også selv om det bare er små ting. Kanskje blir du unødig bekymret hvis du egentlig er frisk. Dessuten vil mange av tallene du får fra genomet, være diffuse størrelser.

F.eks. vil genomet kanskje vise at du har dobbelt så stor risiko for hjertestans som gjennomsnittet. Det lyder alarmerende, men faktisk er det kanskje bare en økning fra 1 til 2 prosent. I realiteten vil det kanskje til og med bety mindre enn f.eks. vekten din og blodtrykket.

Forskernes kunnskaper utvides hele tiden, og faktorer som i dag trekker ned og gir deg dårlige odds, kan ble oppveid av faktorer som i fremtiden trekker opp.

Tenk deg nå at du velger å få kartlagt genomet ditt, og det viser seg at du er disponert for den alvorlige sykdommen Huntingtons chorea. Informasjonen vil nå få svært stor betydning for tilværelsen. Bare bevisstheten om din skjebne kan nå bli altoverskyggende.

Genfeil får hjernen til å visne bort

Huntingtons chorea er en av de mest fryktede arvelige sykdommene. Den er uhelbredelig og skyldes feil i ett gen på kromosom nr. 4, der hjernecellene visner bort og dør.

Vanligvis bryter sykdommen ut i 35–45-årsalderen, da personen får ufrivillige kastende bevegelser. Den syke endrer personlighet og atferd i tillegg til å utvikle demens. Med tiden mister man evnen til å strukturere hverdagen, og til slutt kan den syke bli totalt hjelpeløs.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: