pregnant couple at hospital

Vil din partner og du få testet deres kommende barn?

DILEMMA 4: Genomanalyser vil i fremtiden i stor grad bli brukt til å forutsi fostres risiko for å utvikle forskjellige sykdommer. Det har skapt en del bekymring og skrekkscenarier om en rutsjebane mot designbabyer.

16. desember 2011

Hvis du har fått vite at du har risiko for å utvikle den alvorlige sykdommen Huntingtons chorea, må du og partneren din bestemme om dere ønsker å få undersøkt om deres ufødte barn også er disponert. Mange er nok ikke i tvil om at de ønsker å teste for alvorlige arvelige sykdommer som denne og kromosomfeil som Turners og Downs syndrom.

Andre hevder at hvis det blir ekstremt sjelden at det fødes babyer med disse sykdommene, kan samfunnet ende med ikke å ha noe tilbud til dem i det hele tatt.

Foreldrepar foretrakk et døvt barn

En genomtest vil i fremtiden også kunne påvise mindre alvorlige, men likevel avgjørende forhold. F.eks. om barnet vil bli intelligent, ha atletiske muskeltyper eller ”uheldige” tendenser som risiko for avhengighet av nikotin eller alkohol. I USA valgte et foreldrepar som begge var født døve, å få sortert embryoer slik at de fikk et barn som også var døvt.

Holdningen var: ”Vi føler oss ikke dårligere stilt. Vi føler at vår verden er beriket, og den vil vi gjerne dele med barnet vårt.”

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: