DNA face

Forskere lager ansikter av DNA

3D-modeller kan gjenskape et ansikt ut fra DNA. Det betyr at én bloddråpe i fremtiden vil kunne avsløre forbryterens ansikt.

22. juli 2014

Skaper 3D-modeller av ansikt ut fra dna

DNA kan påvise en persons kjønn, slektskap og nå også ansikt. Forskere ved Pennsylvania State University har i samarbeid med en internasjonal forskergruppe utviklet et dataprogram som med DNA-prøver grovskisserer ansiktsmodeller i 3D.

Forskerne målte først ansiktene til 592 frivillige fra USA, Brasil, Afrika og Europa. Så tok de blodprøver av samtlige og identifiserte ut fra disse i alt 20 gener som har innvirkning på bestemte deler av ansiktet, deriblant formen på leppene og øyehulene.

3D og DNA kan identifisere forbrytere i fremtiden

Disse dataene kan nå brukes til å gjenskape 3D-modeller av ukjente personer basert på en DNA-prøve. Forskerne er alt i gang med å utvide databasen og identifisere flere gener som har betydning for ansiktsformen, slik at 3D-modellene kan bli enda nøyaktigere.

Håpet er at kriminalteknikere en gang i fremtiden kan bruke den nye teknikken i identifisering av lovbrytere.

Når man skal rekonstruere ansikter ut fra DNA, beregner forskerne sannsynligheten for at personen eksempelvis har flatere nese eller bredere kinnben enn gjennomsnittet i en ansiktsdatabase. Denne ble etablert med basis i blodprøver og etter grundig måltaking av 592 ansikter.

1: Før en person inkluderes i databasen, skannes ansiktet slik at man får en 3D-modell. 2: Modellens hår og halsparti fjernes før den måles opp og asymmetriske ulikheter utlignes. 3: En ferdig modell blir tatt opp i databasen med tilhørende relevante DNA-markører.

Les mer om DNA og 3D-modeller

I Illustrert Vitenskap nr. 16 kan du få flere detaljer om bakgrunnen for forskningen som kan skape en 3D-modell av et ansikt ut fra gener, og lese om hvordan den nye teknologien kan hjelpe etterforskningen av kriminalsaker.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: