nb_u14 DNA plane crash

DNA-eksperter etterforsker flystyrt

Germanwings-flyet som gikk i bakken i Alpene for en drøy uke siden, er så totalt pulverisert at ingen av ofrene umiddelbart kan identifiseres. Etterforskerne tar i bruk DNA-teknologi.

31. mars 2015 av Carsten Nymann

Genetiske spor som blod og vev er nå eneste håp for etterforskere og pårørende som strever med å identifisere de omkomne i Germanwings-flyet som styrtet i Alpene i Frankrike.

Fjellpartiet som ble siste stans på flyets grufulle ferd, er bare tilgjengelig til fots eller via helikopter, og redningsarbeidet går svært langsomt.

Gir ofrene ansikt

Rettsmedisinerne hadde i skrivende stund funnet intakt DNA fra rundt halvparten av de 150 som var om bord i flyet.

Gjennom sammenligning med genmateriale fra familiemedlemmene håper etterforskere å kunne identifisere 95 prosent av passasjerene i løpet av de neste ukene.

DNA-identifisering ble utviklet i 1980-årene av den britiske genetikeren Alec Jeffreys, og går ut på å finne spesielle markører som er unike fra person til person.

Søker etter gjentagelser

DNA-et sitter på kromosomene og er organisert i såkalte baser. Når rettsmedisinere analyserer en blodprøve, ser de etter sekvenser av DNA-baser som gjentar seg.

Antall gjentagelser i bestemte områder på kromosomet er enestående og virker som en slags strekkode som forteller hvem vi er - og hvem vi er i familie med.

Leveres videre fra foreldrene

"Strekkoden" er sammensatt av to sett gjentagelser fordi vi arver ett kromosom fra hver forelder.

Ved å sammenligne DNA-spor fra ulykkesstedet med innhentede prøver fra de pårørende kan etterforskerne sette navn og ansikt på ofrene i flyulykken.

Oppdaget ved en tilfeldighet

DNA-analyse brukes til alt fra kriminalsaker til kloning, men i virkelighet ble metoden oppdaget ved en ren tilfeldighet i 1984:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: