Blir man fortere på en snurr av champagne enn av annen vin?

Champagne gjør en faktisk både mer og raskere beruset enn vin med samme alkoholstyrke. Dette påviste britiske leger i en undersøkelse i 2003 da tolv opprømte testpersoner skulle drikke en halv flaske champagne med og uten bobler på 20 minutter. Hos testpersonene som drakk den vanlige boblende champagnen, steg promillen litt raskere enn hos dem som drakk champagne som hadde vært innom en blender for å fjerne boblene. I starten utgjorde forskjellen effekten av et ekstra glass, men etter 20 minutter hadde samtlige testpersoner samme promille.

1. september 2009

Champagne gjør en faktisk både mer og raskere beruset enn vin med samme alkoholstyrke. Dette påviste britiske leger i en undersøkelse i 2003 da tolv opprømte testpersoner skulle drikke en halv flaske champagne med og uten bobler på 20 minutter. Hos testpersonene som drakk den vanlige boblende champagnen, steg promillen litt raskere enn hos dem som drakk champagne som hadde vært innom en blender for å fjerne boblene. I starten utgjorde forskjellen effekten av et ekstra glass, men etter 20 minutter hadde samtlige testpersoner samme promille. Legene prøvde også å måle hvordan alkoholen påvirket forsøkspersonene, og da ble det påvist markante forskjeller. Champagne med bobler forlenget reaksjonstiden vesentlig mer enn den boblefri varianten, og denne forskjellen varte i minst en time. Boblene gjorde det også vanskeligere for forsøkspersonene å håndtere en ordinær datamus og oppfatte ting de så rundt seg. Man vet ikke helt hvorfor boblene øker alkoholeffekten, men legene tror karbondioksidet påvirker tarmen så alkoholen tas raskere opp i organismen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: