Topbillede stilhed

3 grunner: Derfor er stillhet bra for hjernen

Verden er full av lyder som hele tiden krever oppmerksomhet fra hjernen. Men det er flere gode grunner til å sette omgivelsene på mute og trekke seg tilbake til stillheten en gang iblant.

28. juli 2016 av Nanna Vium

Bilstøy, musikk og pipende smarttelefoner.

For de fleste av oss er hverdagen spekket med lyder som hele tiden inntar øregangene og krever oppmerksomhet, kanskje uten at vi oppdager det.

Men det er god grunn til å sette omgivelsene på mute, skru av høretelefonene og hilse stillheten velkommen. Flere studier tyder nemlig på at stillhet er mye viktigere for hjernen enn vi kanskje tror.

Vi gir deg en rask oversikt over noen av de gunstige effektene du får av stillheten.

1. Stillhet utvikler nye hjerneceller

I en studie fra 2013 gjorde en gruppe forskere, fra blant annet Duke University i USA, en overraskende oppdagelse da de undersøkte hvordan stillhet og støy påvirker hjernen hos voksne mus.

Forskerne oppdaget at bare to timers stillhet om dagen setter i gang utviklingen av nye celler i hjernens hippocampus – en nøkkelreaksjon når det gjelder hukommelse, følelser og læring.

2. Stillhet demper stress og spenninger

Studier har vist at selv relativt lave støynivået kan påvirke hjernen vår og føre til et høyere nivå av stress-hormoner, dårligere læring, høyere blodtrykk og til og med hjerteproblemer.

Stillhet ser derimot ut til å ha helt motsatt effekt.

I en studie fra 2006 oppdaget en rekke forskere at bare to minutters stillhet er mer avslappende og spenningsdempende enn å høre på avspenningsmusikk.

Det fant forskerne ut ved blant annet å måle endringer i blodtrykket og blodsirkulasjonen i hjernen.

3. Stillhet aktiverer hjernen

Studier har vist at hjernen går inn i en helt spesiell tilstand når vi lar tankene vandre av sted uten eksterne lyder og stimuli.

På engelsk kaller forskere tilstanden for "default mode network", og tilstanden setter trolig i gang helt bestemte regioner i hjernen som blant annet gjør oss mer kreative og gjør det lettere å bearbeide opplevelser og skape mening.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: