Zika mikrocefali

Zikavirus kan overføres gjennom blod

Det fryktede zikaviruset sprer seg. Viruset kan gi hjerneskade hos nyfødte og spres især av en mygg – men det kan også smitte mellom mennesker.

26. januar 2016 av Anders Bruun

Stadig flere land i Sør- og Mellom-Amerika melder om tilfeller av den fryktede zikafeberen. Sykdommen, som også er kommet til Nord-Amerika, er nå registrert i 27 land.

Risiko for seksuell overføring

Zikavirus blir primært overført med mygg fra arten Aedes, men det kan også smitte direkte mellom mennesker, f.eks. ved seksuelt samvær.

Hvis en person f.eks. har oppholdt seg i smitteområder og får feberen etter å ha blitt stukket av en infisert mygg, kan han når han kommer hjemme igen overføre sykdommen gjennom seksuell kontakt. Det har det vært eksempler på.

Det advarer den danske statens Seruminstitutt om på sin hjemmeside: "Det er rapportert noen få tilfeller av smitte av zikavirus ved seksuell omgang", skriver de.

"Men sjansen for at det skjer, er liten", sier Kåre Mølbak, overlege, dr.med., avdelingssjef på Seruminstituttet i København.

Zikavirus kan overføres ved blodoverføring

Instituttet, som sorterer under det danske helsedirektoratet, skriver også at det er en teoretisk mulighet for at zikafeber kan overføres ved blodoverføring.

Men risikoen er ifølge Mølbak liten da donorblod blir screenet – ikke minst når donoren har oppholdt seg i smitteområder.

"Hovedårsaken til at smitten sprer seg, er myggene", understreker Kåre Mølbak.

Dermed er den største smittefaren inntil videre begrenset til områder hvor Aedes-myggen lever, det vil si i Sør- og Nord-Amerika, Afrika, Asia og i Stillehavsområdet.

Mygg av arten Aedes er utbredt over store deler av verden og er primær smittekilde av flere sykdommer – blant annet zika og dengue.

Hjerneskader hos fostre

Zikafeber i seg selv er ikke farlig, men helsemyndighetene ser allikevel meget alvorlig på situasjonen.

Man mener nemlig at zikaviruset kan føre til alvorlige hjerneskader hos nyfødte, blant annet mikrocefali, som får hjernen til å utvikle seg unormalt i fosterstadiet slik at barnet fødes med for lite hode.

Selv om forskerne ikke kjenner den nøyaktige sammenhengen mellom zika og mikrocefali, er sammenfallet mellom utbredelsen av de to så tydelig at man anser sammenhengen som meget sannsynlig. Brasil, som er hardt rammet av zikavirus, har f.eks. opplevd en økning fra 160 til cirka 3500 tilfeller av mikrocefali på 9 måneder.

Ingen vaksine mot zika

Det finnes ikke en vaksine mot zikavirus, men helsemyndighetene anbefaler at reisende til smitteområder beskytter seg mot myggstikk ved hjelp av insektmidler, myggnetting og klær.

På grunn av risikoen for fostre råder helsemyndighetene dessuten gravide til å utsette reiser til de berørte områdene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: