femsekundersregel top

Vitenskapen avliver femsekundersregelen

Forskere har gått grundig til verks for å undersøke den kjente femsekundersregelen, altså at du kan spise mat som havner på gulvet hvis du plukker den raskt opp igjen.

15. september 2016 av Karine Kirkebæk

Under fem sekunder på gulvet, en rask håndbevegelse og et børst mot låret. Så er lakrisen eller bollen så god som ny. Det sier i hvert fall den såkalte «femsekundersregelen».

Men nå har forskere fra Rutgers University i USA testet matvarer på ulike overflater for å se hvor lang tid bakterier bruker på å hoppe over på mat.

Og bakterier er mye raskere enn fem sekunder.

Fuktighet avgjør faren

Forskerne testet en rekke matvarer som vannmelon, godteri og brød med smør, og de testet en rekke ulike overflater: rustfritt stål, keramiske fliser, treverk og tepper.

På de overflatene dyrket forskerne bakterien Enterobacter aerogenes, som er en slektning til salmonella-bakterien.

Og så slapp de maten ned på overflatene og lot den ligge i 1, 5, 30 og 300 sekunder.

Det viste seg at det mest avgjørende forholdet for overføring av bakterier var mengden fuktighet i matvaren.

Vannmelon er verst

Jo lenger maten lå på overflatene, jo flere bakterier kravlet over på den. Men selv om matvaren lå der under et sekund, rakk bakteriene å slå kloa i den.

Vannmelon, som inneholder mye vann, ble hardest rammet, mens godteri klarte seg bra.

Teppet var – litt overraskende – den overflaten som overførte minst bakterier, fordi strukturen gjorde at kontaktoverflaten ble ganske liten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: