HPV

Vaksine kutter HPV-tilfeller med 90 %

Etter 10 år og over 187 millioner doser har HPV-vaksinen gjort store innhogg i utbredelsen av viruset. Antallet tilfeller av livmorhalskreft er redusert med 50 prosent. Om 40 år kan kreft forårsaket av HPV være helt utryddet, spår forsker.

1. september 2016 av Karine Kirkebæk

Vaksinen mot HPV har vært ganske omdiskutert på grunn av mulige bivirkninger, men en stor oppfølgingsstudie av programmet taler sitt tydelige språk:

Vaksinen har redusert antallet HPV-infeksjoner med opptil 90 prosent i land med omfattende vaksinering.

I tillegg er antallet personer celleforandringer i livmorhalsen redusert med 45 prosent, og antallet med kjønnsvorter med 90 prosent. Begge disse tilstandene skyldes HPV.

90 prosent mindre kreft i livmorhalsen

Siden 29. august 2006, da vaksinen ble lansert, har folk i 130 land fått over 187 millioner doser. Den skal beskytte mot humant papillomavirus (HPV), som ofte overføres ved sex.

Viruset er veldig vanlig, og halvparten av oss vil bli smittet i løpet av livet.

På verdensplan stammer fem prosent av alle kreftformer dette viruset. Men på bare 10 år har vaksinen kuttet ned antallet kvinner med kreft i livmorhalsen med 50 prosent. Og vaksinen beskytter mot 90 prosent av alle HPV-relaterte kreftformer hos menn.

Ny behandling til smittede

En av de forskerne som står bak vaksinen, professor Ian Frazer, som også leder Translational Research Institute Australia, sier til Brisbane Times at vaksinen kan utrydde kreftformer som er forbundet med HPV i løpet av 40 år.

Det dreier seg blant annet om livmorhalskreft og halskreft.

Frazer vil nå se nærmere på en behandling for de som allerede er smittet av HPV, slik at de også blir beskyttet mot disse kreftformene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: