MG

Ukjent sexsykdom herjer i Storbritannia

En stor, britisk undersøkelse viser at en stor del av landets befolkning bærer på en lite kjent kjønnssykdom. Mange uten å vite det.

17. november 2015 av Babak Arvanaghi

Svie, utflod og barnløshet. En lite kjent kjønnssykdom har gjort sitt inntog i Storbritannia, og ifølge en ny undersøkelse har den slått til blant personer mellom 16 og 44 år.

Den nye undersøkelsen viser at én prosent av alle mellom 16 og 44 år i Storbritannia er bærere av sykdommen, som overføres gjennom sex. Det tilsvarer omkring 200 000 personer.

Kjønnssykdom skyldes bakterier

Sykdommen er en bakteriell infeksjon som heter Mycoplasma genitalium – eller bare MG. Bakterien har vært kjent siden 1980, men vi har fortsatt begrenset kunnskap om den.

Infeksjonen er vanskelig for legene å spore. Den kan være symptomfri, men når symptomene omsider viser seg, minner de mye om symptomene ved klamydia. Behandlingen er imidlertid en annen.

Antibiotika kurerer kjønnssykdommer

Når sykdommen viser seg fra sin verste side, vil menn oppleve svie ved vannlating, utflod og urinrørsinfeksjon. Bakterien kan muligens også føre til betennelse i bitestikkelen, betennelse i blærehalskjertelen og leddbetennelse.

Hos kvinner kommer den til uttrykk ved svie ved vannlating og mer utflod enn vanlig. Bakterien kan også føre til infeksjon i livmoren og egglederne, som kan føre til barnløshet.

Men infeksjonen er relativt lett å behandle med en antibiotikakur. Som andre kjønnssykdommer kan den også forebygges ved å utøve sex med forsiktighet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: