nb_u10 Mass grave

200 pestofre funnet under supermarked

Under et parisisk supermarked har arkeologer avdekket en rekke massegraver med personer som angivelig har bukket under for pest.

5. mars 2015 av Carsten Nymann

En flokk bygningsarbeidere som var i gang med å renovere kjelleren under supermarkedet Monoprix Rèaumur-Sébastopol i Paris, fikk seg nylig en ekkel overraskelse.

Da kjellerens gulv ga etter for håndverkernes verktøy dukket nemlig over 200 sirlig arrangerte lik av menn, kvinner og barn opp i den franske bakken.

Arkeologer ilte til stedet og har nå fastslått at det under supermarkedet finnes minst åtte massegraver, som har hørt til et middelaldersykehus kalt Trinity.

Pest skapte behov for kirkegård

Sykehuset ble bygget i 1202 av to tyske adelsmenn og ble ifølge en eldre rapport fra 1983 brukt flittig som herberge for pilegrimer og reisende.

I 1353, da pestepidemien var på sitt høyeste, fik sykehuset sin egen kirkegård, som også tok imot lik fra andre sykehus i byen.

Forskere vil fastslå om pest er dødsårsaken

Forskerne antar at likene under supermarkedet er blitt begravet under en krisesituasjon som f.eks. en pestepidemi, fordi det ikke har vært tid til individuelle ritualer.

De planlegger likevel å foreta karbonanalyser som kan fastslå nøyaktig når de mange menneskene døde.

Pest kan få comeback

Selv om sykdommer som pest og kolera virker å høre til fortiden, advarer forskerne om at de farlige epidemiene kan gjenoppstå:

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: