nb web u34 hook icebucket

Nytt håp for isbøttepasienter

Internett-fenomenet ”The Ice Bucket Challenge” går ut på å hjelpe pasienter som lider av nervesykdommen ALS. Nå har forskerne funnet ut at epilepsimedisin kanskje kan bekjempe den dødelige sykdommen.

21. august 2014 av Carsten Nymann

Bill Gates i Microsoft og Facebook’s Mark Zuckerberg er bare to av en rekke kjendiser som i det siste har helt isvann over seg selv på sosiale medier.

Målet med den særpregede kampanjen er å skape oppmerksomhet rundt sykdommen Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS), som blant annet fysikeren Stephen Hawking lider av.

Forskere er svangre med kur Mens kjendisene bader i kaldt vann, har forskere ved Harvard-universitetet i USA imidlertid oppdaget hva som kan være kimen til en bredspektret kur mot sykdommen.

Hos pasienter med ALS forvitrer de lange nervecellene som forbinder ryggmargen til musklene i kroppen, noe som resulterer i lammelse og tidlig død.

Utfordringen er at sykdommen skyldes over 100 mutasjoner i utallige gener, og hittil har testede legemidler bare kunnet påvirke enkelte mutasjoner.

Epilepsimedisin treffer bredt Harvard-forskerne har imidlertid oppdaget et fellestrekk ved mutasjonene. Tilsynelatende påvirker de alle såkalte motoriske nerveceller, som blir hyperaktive.

I tillegg har, ifølge forskerne, laboratorieforsøk vist at et nylig frigitt legemiddel mot epilepsi motvirker denne effekten.

Forskerne er for tiden i ferd med å forberede et ekte klinisk testforløp på sykehuset i Massachusetts.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: