Robotrectum1

Robot-rektum for dybdeborende legepraktikanter

Har du lyst til å få undersøkt prostataen din av en uerfaren student? Nei vel … Britiske forskere har laget en treningsrobot som kan spare liv – og litt ubehag.

18. juli 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

Det blir neppe noen gang behagelig å få gjort undersøkelsen... Men forstørret prostata er nå en gang det første symptomet på en potensielt livstruende kreft, og det finnes bare én måte å undersøkt det på.

Den metoden krever gummihansker og vaselin.

Å få den innledende undersøkelsen foretatt av en uerfaren og nervøs praktikant uten den nødvendige ’fingerferdigheten’, gjør ikke ubehaget mindre.

Ikke desto mindre må jo erfaringen komme fra et eller annet sted.

Hittil har levende pasienter måttet stille de mest private delene av anatomien til rådighet for at legestudentene skulle få trent.

Det er til manges lettelse i ferd med å bli et avsluttet kapittel. I hvert fall i Storbritannia, der studenter framover kan trene opp fingerferdighetene på en gjengivelse av den indre anatomien i en robot-rektum.

Følg med på skjermen

De indre organene til roboten er et nøyaktig gjennomsnitt av den mannlige anatomien sør for ryggsøylen basert på et stort antall MRI-scanninger.

Studentene kan følge fingerens ’framskritt’ på en skjerm, og i ro og mak trene helt til han eller hun kan finne prostata i blinde – og konstatere om den er forstørret.

Prostata på roboten kan nemlig lett varieres i størrelse for å simulere den ene eller den andre tilstanden.

– Det har alltid vært veldig vanskelig å undervise studenter i å foreta prostataundersøkelser fordi det ligger i sakens natur at det foregår inne i kroppen, der underviseren ikke kan se hva studenten foretar seg – eller for den saks skyld omvendt, sier sjefforsker ved Imperial College of London, Fernando Bello.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: