Plastic disk

Plastskive under huden fjerner kreftsvulster

Forskere har lykkes med å stimulere immunforsvaret slik at det effektivt eliminerer kreftsvulster.

12. august 2010

Immunsystemet kan i prinsippet selv ødelegge kreftsvulster, men kreftceller lykkes ofte i å gjemme seg for immunforsvaret. Nå har forskere ved Harvard University i Massachusetts, USA, imidlertid funnet en enkel metode til å stimulere immunforsvaret slik at det effektivt kan eliminere kreftsvulstene – i hvert fall hos mus.

Forskerne brukte små skiver på størrelse med en fingernegl, som var produsert i et porøst plastmateriale. Skivene ble først impregnert med knuste kreftceller og molekyler som setter immunforsvaret i alarmberedskap, og deretter operert inn under huden på kreftsyke mus. Alarmstoffene tiltrakk immunforsvarets såkalte dendrittceller, som trengte inn i skivens porer og kom i kontakt med kreftcellene. På den måten lærte de den-drittcellene å kjenne igjen de uønskede kreftcellene, og der-etter instruerte de immunfor-svarets mange andre celler i å angripe kreftsvulstene.

Hvis skivene var ”tomme”, vokste svulstene seg store og tok livet av samtlige mus. Var skivene derimot impregnert, vokste kreftsvulstene bare litt, og det lyktes immunforsvaret å eliminere svulstene fullstendig hos halvparten av musene, slik at de overlevde kreften.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: