Kræft top ny

Ny oppdagelse stanser spredning av kreft

Ved å blokkere ett enkelt protein har en gruppe forskere klart å stanse spredning av kreftceller i mus. Nå håper de at resultatet kan overføres til mennesker.

14. desember 2016 av Nanna Vium

Spredning av kreftceller, metastaser, er skyld i de aller fleste kreftdødsfall.

Og nå har en gruppe forskere fra Spania gjort en lovende oppdagelse, som kan gi det endelige dødsstøtet til spredningen.

Ved å blokkere et protein med navnet CD36 har forskerne klart å stanse spredning av kreftceller i mus, og nå håper de resultatet kan overføres til mennesker.

Fett er bensin for kreftceller

Proteinet CD36 er et såkalt reseptorprotein som hjelper celler med å oppta fett.

Ved å blokkere proteinet, avskjæres kreftcellene for fett. Det betyr at de ikke sprer seg, for fett fungerer som en slags bensin for cellene.

Og ikke nok med det. Den nye studien viser også tegn på at blokkering av proteinet kan slå kreften tilbake etter at den har spredt seg.

Vil teste antistoffer på mennesker

– Vi antar at celler som sprer seg, er så avhengige av bestemte fettsyrer at de ikke kan overleve uten dem, sier forskningsleder Salvador Aznar Benitah til Researchgate.

Han og resten av forskningsgruppen går nå i gang med flere studier av hvorfor blokkering av proteinet CD36 har så stor effekt på kreftceller.

Håpet er å utvikle et antistoff mot CD36 som kan testes på mennesker i løpet av for de neste fem årene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: