Batat

Ny fiolett batat bekjemper kreft

To forskere har utviklet en fiolett søtpotet som inneholder stoffet antocyanin. Det er kreftforebyggende og virker mot hjerte-karsykdommer, diabetes og fedme

5. november 2009

En fiolett søtpotet, også kjent som batat, er utviklet for å skulle virke mot kreft.

Det er forskerne Ted Carey og Soyoung Lim ved Kansas State University som har fått frem bataten som inneholder store mengder av stoffet antocyanin. Det er kreftforebyggende, men virker også mot hjerte-karsykdommer, diabetes og fedme.

De to forskernes batat ble tilsatt antocyanin i vekstfasen, og det var nok til at den vant i sammenligning med andre søtpoteter. Det var særlig de to understoffene cyanidin og peonidin man fant i de testede fiolette batatene.

Soyoung Lims forsøk med tarmkreftceller fra mennesker viste at de to stoffene i bataten, selv i svake oppløsninger, var i stand til å nedsette veksten i kreftcellene.

Den nyutviklede fiolette bataten inneholdt også langt flere fenoler enn de andre søtpotetene i testen. Fenoler er antioksidanter som man tror bekjemper kreftfremkallende frie radikaler i kroppen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: